Het inspiratiespel met Cristine van der Glas

Via De Blocq Talent Management volgde ik een loopbaantraject bij Cristine van der Glas. Zij stelde voor om het inspiratiespel te doen. Ik vond dat goed, maar wilde voorkomen dat het slechts bezigheidstherapie zou zijn. Daarom spraken we af dat ik achteraf een verslag zou ontvangen van de uitkomst; een analyse met daarin bruikbare conclusies.

Het spel bestaat uit een 140 kaarten die je kunt gebruiken als hulpmiddel om erachter te komen wat wel en niet bij je past, bijvoorbeeld door ze naar jouw voorkeuren in te delen, op volgorde te leggen, daar verder over door te filosoferen etc. De kaarten zijn ingedeeld in vier categorieën: activiteiten, inspiratiebronnen, belemmeringen en voorwaarden. Op de kaarten staat niet meer dan een kreet, bijvoorbeeld ‘analyseren’ of ‘natuur’.

We hebben twee sessies besteed aan dit spel. Alle kaarten werden behandeld. Ik plaatste ze op een bepaalde volgorde en motiveerde dit. Cristine stelde vragen en schreef, en schreef, en schreef.

Tijdens het spel gaf ze aan de kaartenset niet erg inspirerend te vinden en ook niet heel compleet. Het was de eerste keer dat ze er mee werkte. Op mijn vraag welke kaarten er volgens haar dan ontbraken gaf ze enkele voorbeelden en ook die thema’s bespraken we.

Toen we alle kaarten hadden besproken en hadden neergelegd, was er een onoverzichtelijk geheel ontstaan van tientallen kaarten. Het waren er teveel om in één keer te overzien.

Zonder aarzeling begon ik de kaarten daarom te herschikken om het geheel wat inzichtelijker te maken. Ik was wel benieuwd naar de rode draad en begon vast enkele conclusies te trekken: ‘ik heb weinig belemmeringen’, ‘er zijn veel activiteiten die ik leuk vind’, en dan had ik alleen nog maar naar de aantallen gekeken. Ik ging verder: ‘alles wat te maken heeft met controleren, beheren, ordenen etc. heeft niet mijn belangstelling…’

Zo wilde ik verder gaan toen ik bemerkte dat mevrouw met een glazige blik het geheel aanschouwde. Ze had het doosje in haar hand en wilde de kaarten opruimen. Enthousiast probeerde ik uit te leggen wat ik aan het doen was, maar nee, ik kreeg geen contact. Waar voor mij het spelen begon, was het spel voor haar ten einde. Al snel doofde mijn kaarsje. Laat maar.

Achteraf constateerde ik dat ze tijdens de sessies niets anders had gedaan dan alle kaarten netjes over te schrijven en daar een plusje of minnetje bij te zetten. Ik hoopte maar dat ze de belangrijkere zaken goed onthouden had en in het verslag zou schrijven. Ik herhaalde nog eens dat de conclusie van het spel voor mij erg belangrijk was.

Na aandringen maakte ze pas zes weken later het verslag. Ze had het serieus gepresteerd om alle kaartjes, die ze tijdens de sessies allemaal al had overgeschreven, opnieuw over te typen, met de plusjes en de minnetjes erbij. Bij wijze van conclusie had ze alle items met een dubbel plusje gekopiëerd en onder elkaar geplakt.

Tijdens het eerstvolgende gesprek kwam ze er nog even op terug: “wat vond je van het verslag?” Ik zei haar dat ik wat meer had verwacht; dit was alleen maar een opsomming en ik wilde graag een analyse met bruikbare conclusie. Haar antwoord: “ik had de conclusie er toch onder gezet, had je dat niet gezien?”

Dat ze het kaartenspel niet inspirerend en niet compleet vond is nog tot daar aan toe; geen enkele methode is perfect en met wat creativiteit valt daar wel een mouw aan te passen. Je bent intelligent of je bent het niet. Tijdens het spel had ik bovendien uitgebreid gemotiveerd waarom ik voor bepaalde kaarten had gekozen. Dat was in het verslag niet terug te vinden.

Er was volop gelegenheid om andere onderwerpen aan te dragen als ze dat wilde. Dat ze het verslag dan toch volledig heeft gebaseerd op enkel de kaarten, in plaats van gebruik te maken van de waardevolle informatie die ik haar verstrekt had, getuigt van een groot gebrek aan creativiteit en inzicht, zoals je dat van een coach die zich richt op hoogbegaafden mag verwachten.

Voor het maken van het verslag, of liever gezegd: voor het overtypen van de kaartjes, is 1 uur tijd gerekend. Cristine van der Glas heeft in totaal 5 uren gerekend voor dit spel, inclusief de voorbereiding en het verslag, hetgeen overeenkomt met 575 euro. Voor dat geld mag je echter een uitgebreide persoonlijkheidsanalyse verwachten, niet wat plusjes en minnetjes onder elkaar gezet op basis van een kaartenset die – volgens de coach zelf – ontoereikend is.

Ter vergelijk: het spel is te koop voor € 32,95.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s