Het vonnis in de rechtszaak tegen Frans de Blocq

Met een budget van het UWV mocht ik een loopbaan-traject volgen bij De Blocq Talent Management in Deventer. Ik zat in de Ziektewet en ik wilde zo snel mogelijk passend werk vinden. Na enkele gesprekken beëndigde Frans de Blocq het traject en incasseerde hij mijn budget. Hij weigerde mijn klachten schriftelijk te behandelen.

Het UWV erkende dat het niet klopte, maar betaalde toch uit. Daarop schakelde ik een advocaat in, die geprobeerd heeft de zaak te schikken. Toen dat mislukte startte ik een rechtszaak tegen Frans de Blocq. Hij kwam met een tegeneis van €23.000, omdat ik hem schade zou hebben toegebracht.

doorzetten

Of ik de zaak zou kunnen winnen was twijfelachtig, maar nog nooit had iemand geprobeerd om op deze manier een frauderend reïntegratiebedrijf aan te pakken, terwijl er jaarlijks voor tientallen miljoenen wordt gefraudeerd. Alleen daarom al was het de moeite waard. Het UWV laat frauderende reïntegratiebedrijven gewoon hun gang gaan.

Daarnaast had ik er op gerekend dat Frans de Blocq bij zinnen zou komen gedurende de procedure, zodat een rechterlijke uitspraak niet eens nodig zou zijn. Toen dat niet gebeurde en hij met een tegenvordering kwam wilde ik alsnog een uitspraak, om aan te tonen dat zijn beschuldigingen en vorderingen volkomen ongegrond waren.

eisen

In de civiele procedure was mijn eis dat ik mijn volledige reïntegratiebudget zou terugkrijgen. Daarover kon uiteraard onderhandeld worden.

Frans de Blocq wees deze eis af en kwam met een tegenvordering van ruim 23.000 euro, voor onder meer inkomstenderving en juridische bijstand. De gronden voor deze eisen zijn veelomvattend en betreffen onder meer dat ik vanaf het begin opzettelijk het loopbaan-traject gesaboteerd zou hebben en dat ik mijn arbeidsongeschiktheid verzwegen zou hebben. Frans werd in de procedure bijgestaan door jurist/ oud-advocaat S.J. Spanjaard.

het vonnis

Aan een inhoudelijke beoordeling van mijn claim is de rechtbank niet toegekomen, omdat er geen sprake was van een contractuele verbinding tussen Frans de Blocq en mij. Mijn eis werd dus afgewezen. Het komt erop neer dat juridisch gezien alleen het UWV mijn budget kan terugvorderen, maar die zullen dat nooit doen, omdat het ze gewoon niet interesseert.

De eis van Frans de Blocq werd gelukkig wel inhoudelijk beoordeeld. De rechtbank oordeelde dat niet is gebleken dat ik niet de bedoeling heb gehad om een baan te vinden. Daarmee werden alle beschuldigingen en complottheoriën in één keer van tafel geveegd.

Gezien het overweldigende aantal beschuldigingen en bewijsstukken dat Frans de Blocq heeft aangeleverd en de tijd die hij erin heeft geïnvesteerd, kun je wel zeggen dat hij alles uit de kast heeft getrokken om mij zwart te maken. Dit was ook de reden dat ik een uitspraak wilde. Ik wilde dat iedereen zou zien wat de positieve levenshouding van Frans de Blocq nu eigenlijk voorstelde, namelijk dat hij bizar veel tijd en energie stak in valse beschuldigingen, alleen maar omdat hij geld rook.

lees het vonnis (pdf)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s